Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Από την Οδύσσεια ενός λαού στη μοναξιά της εξουσίας

Αναρωτιέμαι ώρες ώρες, τούτοι δω οι σαλτιμπάγκοι που γράφουν τους λόγους του Γιώργου του Γ' του Παπανδρέου του Μεγαλοπρεπούς, πόσο μισθό παίρνουν..
Έχουν τελειώσει δημοτικό ?
Έχουν διαβάσει λίγο Καβάφη, καμιά δόση Παπαδιαμάντη, μια τζούρα Ελύτη κι έπεισαν τους εαυτούς τους πως μπορούν να τα κάνουν όλα αχταρμά , στο όνομα της επικοινωνιακής μαλακίας που τους δέρνει ?

Οι παρακάτω αποστροφές έχουν ειπωθεί από τον πρωθυπουργό , η πρώτη από την επίσκεψη στο Καστελόριζο ( ..όταν και πατήθηκε το κουμπί ενεργοποίησης του μηχανισμού της ευρωπαϊκής βλακείας) και η δεύτερη μόλις προχτες, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ...
1." Ξεκινά μια νέα Οδύσσεια για τον λαό...Πρέπει να βρούμε την Ιθάκη μας, αλλά τώρα και προς τα που να πάμε ξέρουμε και τα νερά έχουμε...χαρτογραφήσει " !!!!!
2. "...ταξίδι σε ταξίδι, συνάντηση με συνάντηση, σύσκεψη με σκύσεψη (..εδώ έκανε σαρδάμ ο τρισθεόρατος..) , διαπραγμάτευση με διαπραγμάτευση, ένοιωσα πολλές φορές αυτό που λένε ..η μοναξιά της εξουσίας..."!!!

Ακούγοντας τα παραπάνω, διαπίστωσα πως στην πρώτη αποστροφή , η χώρα πράγματι δεν έχει να φοβάται τίποτε..στον αιώνα του GPS δεν μπορεί να χαθεί κανείς, η ρήση του πρωθυπουργού , ήταν όντως μια ρήση προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν ξέρω πως μπορεί να έχουμε χαρτογραφημένα τα νερά...Με βυθόμετρο (..μη μας ξεφύγει και καμιά τσιπούρα αλανιάρα), ή με πυξίδα χαλασμένη ? Η σταθερότητα στον τόνο φωνής του απόλυτου άρχοντα, δεν θα μπορούσε να μου άφηνε οποιοδήποτε ψήγμα αμφιβολίας...Ο καπετάνιος, θα μας πήγαινε στην Ιθάκη με κλειστά τα μάτια...Ούτε Λαιστρυγόνες, ούτε Κύκλωπες, μήτε Σκύλλα και Χάρυβδη στο διάβα, straight ahead , ο σκίπερ δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να βρει παγόβουνο να κουτουλήσει, την Κίρκη Μέρκελ , την είχε βάλει στο τσεπάκι του ήδη ο μάγκας ο καραμπουζουκλής, οι Αντίνοοι είχαν βάλει τα πόδια πριν κάν ξεκινήσει από την Τροία το πλοίο για την Ιθάκη....
Στην δεύτερη αποστροφή, μετά βίας συγκράτησα ένα δάκρυ που πήρε τον κατήφορο , όταν άκουσα για την μοναξιά που μπορεί να προκαλέσει η εξουσία, ένοιωσα την κατάθλιψη που βιώνει ο πρωθυπουργός, την αγωνία του για το μέλλον της χώρας - αν και ο θεομπαίχτης , προφανώς γνώριζε σε ποιες στάσεις θα πηδούσε καθημερινά για καμιά 10αριά χρόνια στο άμεσο μέλλον η τρόϊκα του οικονομικού αμοραλισμού, τον λαό του...Η μοναξιά της εξουσίας είναι χίλιες φορές καλύτερη από την παρτούζα που θα μας κάνουν οι ξένοι, είναι αυτό που λένε "10 πόντους μακριά απ' τον κώλο μου κι ας μπει όπου νάναι..."

Δεν ήμουν ποτέ με τους Παπανδρέου (..και με κανέναν απ' όσους μέχρι σήμερα κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά την Ελλάδα..) 
Οφείλω όμως να ομολογήσω, πως ο Γιώργος είναι της μάνας του παιδί και δεν μπορεί να μοιάσει στον γέρο του , ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι...

Τουλάχιστον στο τσαγανό ρε γαμώτο...      

2 σχόλια:

Στοππάκιος είπε...

Αμφιταλαντευόμουν αν τον θεωρώ πετυχημένο ή αποτυχημένο πρωθυπουργό. Κατέληξα στο ότι ήδη έχει αποτύχει όχι επειδή μας έσυρε στο ΔΝΤ αλλά επειδή μας το εμφάνισε ως μονόδρομο. Αναρωτήθηκες άραγε γιατί εγκλωβιστήκαμε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης; Η επίσης αποτυχημένη διακυβέρνηση Καραμανλή τουλάχιστον είχε επιτύχει να μας απαγκιστρώσει από αυτές βάζοντας στο παιχνίδι τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργώντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων από 4-5 στρατηγητικούς εταίρους (βάζω μέσα και τους Άραβες των Εμιράτων και του Κατάρ). Ο Παπανδρέου γιατί τορπίλισε ήδη προεκλογικά αυτό το επίτευγμα, με τις δηλώσεις για τον αγωγό Πύργου-Αλεξανδρούπολης και για τον ΟΛΠ; Γιατί δε στράφηκε σ' αυτές τις δύσκολες ώρες και στους άλλους στρατηγικούς εταίρους μας και μας παρέδωσε αμαχητί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ; Αυτό είναι το μέγιστο λάθος του που τον κατατάσσει κατά τη γνώμη μου στους αποτυχημένους.

Αντίλογος είπε...

Θα συμφωνήσω και με τους δυο. Μεχρι πρόσφατα τον θεωρούσα τον καλύτερο Παπανδρέου. Οχι λόγω προσόντων μιας και τα προσόντα και η εφυία του Ανδρέα ήταν αναμφισβήτητα ανεξαρτήτως αν κατα τη προσωπική μου άποψη η διακυβέρνηση του ήταν καταστροφική ειδικά σε ζητήματα πέδαιευσης και νοοτροπίας, αλλα λόγω του low profile και του μή ηγετικού χαρακτήρα του.Τελικά όμως εκτός απο τις αντοχές του στα jet lung, πιστεύω πως όχι μόνο δεν είναι πετυχημένος αλλά μάλλον επικίνδυνος. Τώρα sabb όσων αφορά την Οδύσσεια ή γενικά τη γνώση των συμβούλων του, έχει μάλλον να κάνει με τις χολιγουντιανές παραγωγές...Ισως σε μελλόντικό παράδειγμα να χρησιμοποιήσει τον Ηρακλή με τη Ζινα...