Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η ανωνυμία στο ίντερνετ μέσο παραβατικής συμπεριφοράς ?

...Προσπάθησα να ερμηνεύσω πολλές φορές τη συμπεριφορά του ιντερνετικού χρήστη, όταν επικοινωνεί σαν ένα εικονικό account μέσα από φόρουμς ή chat rooms με άλλα εικονικά login ανθρώπων και ομολογώ πως απέτυχα να κατανοήσω το ψυχολογικό του προφίλ..

¨Η να το πω πιο απλά, ας πούμε πως δεν μπόρεσα να την αποκωδικοποιήσω μια τέτοια συμπεριφορά..

Διαπιστώνω ωστόσο - χωρίς να κατανοώ τη βαθύτερη αιτία των πραγμάτων - πως ο ιντερνετικός χρήστης μεταφέρει στον κυβερνοχώρο ένα μεγάλο φορτίο συναισθημάτων, που αδυνατεί κατά την γνώμη μου να εξωτερικεύσει στον πραγματικό κόσμο και βρίσκει πρόσφορο έδαφος πίσω απ' την ανωνυμία που προσφέρει το net. Το εικονικό προφίλ - πιθανόν - να είναι και αντίστροφα ανάλογο της in real προσωπικότητας, χωρίς αυτό να αποτελεί κατ' ανάγκη και τον κανόνα ή να είναι κι η απάντηση στο προβληματισμό μου, ο οποίος γεννήθηκε παρακολουθώντας επί αρκετές εβδομάδες τον πόλεμο λεκτικής βίας που έχει ξεσπάσει στο φόρουμ ψυχολογίας e-psy, αλλά που έχω συναντήσει εν τούτοις και σ' άλλα φόρουμς διαφορετικής κατεύθυνσης - όπως π.χ. στο φιλοσοφείν. Αυτό το αναφέρω , για να καταδείξω πως το αντικείμενο της επικοινωνίας είτε πρόκειται για ψυχολογία, φιλοσοφία, λογοτεχνία κλπ, δεν είναι απαραίτητα και η γενεσιουργός αιτία της αλλοπρόσαλης συμπεριφοράς.

Για να το πω με ποδοσφαιρικούς όρους, "δεν φταίει το γήπεδο που οι παίκτες σκοτώνονται αναμεταξύ τους..."

Στον πραγματικό κόσμο, σε μια συζήτηση face to face ετερόκλητων χαρακτήρων που ωστόσο διαθέτουν τις βασικές κοινωνικές και  ακαδημαικές αρχές συμπεριφοράς , είναι αδύνατο στα πλαίσια μιας διαφωνίας να φτάσουν στο σημείο να επιδείξουν παραβατικότητα και να περάσουν στο επίπεδο της λεκτικής ή ακόμη και της σωματικής βίας...Όχι πως δεν συμβαίνει, π.χ. στο κορεατικό κοινοβούλιο έχει γίνει κάτι σαν must να πλακώνονται οι βουλευτές κάθε τόσο - αλλά μια τέτοια πρακτική είναι η εξαίρεση στον πραγματικό κόσμο.
Στον εικονικό αντίθετα κόσμο, οι συμπεριφορές αυτές είναι συχνότατες και ακόμη συχνότερα επιδεινώνονται με την σύμπραξη κι άλλων χρηστών - μελών που παρεμβαίνουν στο θέμα συζήτησης, χωρίς κατευναστική όμως πρόθεση.  Η ανωνυμία των χρηστών, συνεπικουρεί στο να παρουσιάζονται τέτοια φαιδρά φαινόμενα, ακριβώς γιατί η οθόνη του p/c λειτουργεί σαν τείχος προστασίας ανάμεσα τους, πράγμα που δεν συμβαίνει στον αληθινό κόσμο. Στην πραγματική ζωή, οι προσωπικότητες των συζητητών έστω κι αν διαφωνούν και που απορρέουν από το λόγο, τη σωματοδομή, την αύρα, τα νοήματα που εκπέμπει η γλώσσα του σώματος, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να πάρει η συζήτηση / διαφωνία αποκλίνουσα τροπή. 
Στον κυβερνοχώρο ωστόσο, ένα προφίλ δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα άλλο , γεγονός που σημαίνει πως η "ισότητα" της ανωνυμίας, πολλές φορές οδηγεί σε συμπεριφορές ανοίκειες, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ή προσπαθούν να χτίσουν μια διαδικτυακή προσωπικότητα με ακαδημαικό κύρος.

Το δυστύχημα είναι πως τα πτυχία κι η παιδεία στον εικονικό κόσμο της ανωνυμίας, δεν αρκούν να δηλώνονται...
Πρέπει και να φαίνονται - μέσα απ' το γραπτό λόγο που ακολουθεί στοιχειώδεις κανόνες επικοινωνίας και αρχές σεβασμού στον αντίλογο...

2 σχόλια:

fractal είπε...

Καλησπέρα φίλε. Αν και σε είδα στον πίνακα των αναγνωστών της ιστοσελίδας μου, εν τούτοις ποτέ δεν έχουμε μιλήσει. Κρίμα γιατί τα όσα΄διάβασα στις αναρτήσεις που έρριξα μια ματιά με ενδιαφέρουν. Δεν πειράζει όμως.
" κάλιο αργά παρά ποτέ".
Ίσως να έπρεπε να έρθω στην πόλη σου (είμαι στη Θεσσαλονίκη για λίγο καιρό) για να δω το ιστολόγιό σου. Χαίρουμε. Καλή σου νύχτα.

Unknown είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον,ελπίζω να σε δω και στους αναγνώστες μου..όποτε θελήσεις να τα πούμε διαδικτυακά, είμαι στη διάθεση σου..